Wat is het verschil tussen gelijk- en wisselspanning

Om te begrijpen waarom we nou juist met gelijkspanning moeten gaan werken, moet je eerst begrijpen wat het is en wat de verschillen zijn tussen gelijk- en wisselspanning.
Laten we eerst beginnen met wat gelijkspanning is. Hierboven zie je een afbeelding van een accu. Dit is een typische gelijkspanningsbron. Een eigenschap van gelijkspanning is dat het een vast + en een vaste - zijde heeft. Ook batterijen/accu's, zoals je die in elektronische apparaten gebruikt, zijn ook gelijkspanningsbronnen. Per definitie wordt er altijd een gelijkspanningsbron gebruikt voor het voeden van een elektronisch apparaat. Op de afbeelding hieronder zie je aan de linkerzijde het symbool voor een gelijkspanningsbron. Dit symbool zie je vaak ook op een net-adapter staan, die van de 230 volt wisselspanning een veilige gelijkspanning maakt, bijvoorbeeld laptopadapter. Andere gelijkspanningsbronnen zijn bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook deze leveren gelijkspanning welke middels een omzetter (DC/AC converter) wisselspanning aan ons lichtnet levert.

Bij wisselspanning is het anders. Zoals de naam al zegt, is wisselspanning een spanning die constant wisselt van polariteit. Dit houdt in dat de stroom in de aangesloten draad, bijvoorbeeld naar een gloeilamp, constant van richting verandert. Als je dat veranderen van richting maar snel genoeg achter elkaar doet dan lijkt het alsof het een constante stroom is, doordat onze ogen te traag zijn om de wisseling van stroomrichting te kunnen waarnemen zie je bij een gloeilamp niet dat hij eigenlijk heel snel knippert. Ons elektriciteitsnet werkt met een frequentie van 50 Hertz, dus met andere woorden de stroomrichting wisselt met 50 keer per seconden van richting. Hieronder staat een schematische afbeelding van een fietsdynamo. Hoe harder je fietst (hoe hoger de frequentie) hoe stabieler het lampje licht geeft en als je maar langzaam genoeg gaat (lage frequentie) zie je dat het lampje begint te knipperen en kan je bij wijze van spreken de wisseling van stroomrichting waarnemen.
